Bemutatkozás

Szeretettel üdvözöljük óvodánk honlapján!

Óvodánk neve: Nyugat-magyarországi Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda Aranykapu Tagóvodája

 

Óvodánk alapítója és fenntartója a Nyugat-magyarországi Egyetem

Címe: 9400 Sopron Bajcsy- Zs. utca 4. szám

 

Óvodánk Sopron város központjában a Benedek Elek Pedagógiai Kar szomszédságában van. Kétszintes épületünk tágas termekkel, belgatükrös megfigyelőrendszerrel, nagy zöldterületű jól felszerelt udvarral fogadja a gyermekeket, hallgatókat.

 

 

 

Óvodánk története

 

Jogelőd intézményeink : az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja által alapított kisdedóvó-mely 1949-től Sopron város fenntartásában működő Napközi Otthonos Óvoda lett. 1959. évtől a Felsőfokú Óvónőképző Intézet és jogutódjai gyakorló óvodája majd 1962-től , I. számú gyakorló óvodaként működött. Jelen épületbe 1972- be költözött.

2005. évben a Nyugat-magyarországi Egyetem fenntartásában- Aranykapu Gyakorló Óvoda(nevünk 2006-tól) lettünk. Névválasztásunk is a pedagógiánkat jellemző inklúzivitást erősíti: Aranykapunkon át befogadjuk a gyermekeket, hallgatókat,szívesen látunk minden érdeklődőt.

 2014 augusztus 1-étől, a Nyugat Magyarországi Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda Tagóvodája lett.

Gyakorló óvoda lévén kettős feladatunk van: a kisgyermeknevelés és a felsőoktatásban a nappali képzésben résztvevő óvodapedagógus hallgatók gyakorlati képzése.

A kisgyermeknevelésben az egyenlő hozzáférés elvével, a gyermeki személyiség folyamatos fejődéséhez, a hallgatói képzésben az óvodapedagógusi kompetenciák kialakulásához megfelelő személyi és tárgyi környezetet biztosítunk. Szorosan együttműködünk a Benedek Elek Pedagógiai Karral. Nyitottak vagyunk az országos szervezetek és szakmai érdeklődés felé is.

 

100 gyermek nevelését, ellátását biztosítjuk 4 gyermekcsoportban vegyes korosztályokkal.

Napközi otthonos óvodaként napi háromszori étkezést biztosítunk.

 

Óvodai életünkben olyan életritmust szervezünk, amelyben az állandóságot -főként az óvodapedagógusokat tekintve - kiemelten fontosnak tartjuk.

 

Az óvodai élet szervezése egész nevelési évre szól.

 

A mindennapok folyamán tiszteletben tartjuk a gyermekek játékát, amely mellett az óvodapedagógus által felkínált tevékenység-mint másik játéklehetőség-a gyermekek számára szabadon választható. Minden időt kihasználunk a szabad levegőn tartózkodásra.

 

Napirendünk folyamatos, részben folyamatos. Az étkezések ideje állandó. Időtartama a gyermeki igényeknek megfelelően alakul-lassabban evő gyermekekre is tekintettel vagyunk. A pihenési idő rugalmas, életkori sajátosságokhoz igazodik A korábban ébredőknek csendes tevékenységet biztosítunk.

 

Nevelésünket a Közoktatási törvényre, az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjára, a hagyományokra épített helyi nevelési programot kialakítva végezzük, amelyet a Felsőoktatási törvénnyel kiegészítve alkalmazzuk az óvodapedagógus gyakorlati képzésben.

 

/ bővebben a Helyi Nevelési Programban, az Alapító Okiratban olvasható/